Profielen

Tubanters De Enschede (1897)

opgericht/gestopt: 16 oktober 1897
start 1e competitie: 1911/1912
speelterrein(en): Enschede: Toekomststraat, Gronaustraat, Volkspark, Voortsweide, Diekman
website: http://www.tubanters.nl/

Op een herfstachtige 16 oktober 1897 kwamen achttien jonge voetballers bijeen in de open serre van het gebouw in het Volkspark. Zij besloten die avond de Enschedese Voetbal- en Athletiekvereniging De Tubanters op te richten. Alle achttien oprichters waren lid van de junioren afdeling van PW, met een terrein bij boerderij Het Ossehoes nog jarenlang dichtbij de hoofdingang van het G.J. van Heekpark. . De contributie inning verliep eigenaardig: elke speler moest een cent betalen als er een doelpunt viel, zowel voor de spelers als het eigen elftal als voor de voetballers van de tegenpartij. De eerste jaren werd gespeeld in een zwart shirt met op het midden een blauwe baan, en daarna de verticaal gestreepte shirts.

In het eerste jaar 1898 werd De Tubanters gelijk kampioen 2e klasse A (NVB) , met als tegenstanders ZAC, UD en Koningin Wilhelmina . Tot 1907 met wisselend succes in de 2e klasse, maar in 1908 trekt De Tubanters zich terug uit de NVB, maar komt drie jaar later weer terug. In 1912 opnieuw kampioen in de derde klasse met promotie terug naar de tweede klasse. In de Eerste Wereldoorlog ontstaat een groot gebrek aan spelers en gaat men vrijwillig weer terug naar de derde klasse (in 1925, 1926 en 1927 wordt het kampioenschap behaald). Daarna gaat het bergafwaarts en speelt De Tubanters lamg in de vierde klasse om vervolgens in 1954 te degraderen? naar de TVB (Twentse Voetbal Bond). Maar vanaf begin jaren 70 volgden "gouden jaren" het speelde zelfs in de tweede klasse maar kwam in de tachtiger jaren vervolgens weer in de vierde klasse terecht.?

Het eerste terrein waarop De Tubanters hebben gespeeld was een heideveld vrij ver van de stad, op de hoek van de Toekomststraat en de G.J. van Heekstraat. Na ongeveer een jaar werd verhuisd naar Ramie Union aan de Gronaustraat. In 1910 speelde het eerste van de Tubanters op een terrein in het Volkspark, zonder kleedkamers, daarvoor werden de bosjes gebruikt. Het eerste elftal speelde daarna op het terrein waar ook Enschedese Boys tot 1957 speelden. Daarna kreeg men een terrein toegewezen aan de Voortsweide en vervolgens verhuisde de club naar het Erve Diekman (en eind jaren 50 op het nieuwe complex).

Bekende voetballers die De Tubanters in de loop van de tijd heeft voortgebracht zijn o.a.? Wim ten Duis (later Sportclub Enschede), Guus Velders (later Tubantia), Kalle Oranen, Mark Wijnreder, Rik Platvoet en Sander Westerveld (allen later F.C. Twente). Zelfs de legendarische Abe Lenstra heeft op latere leeftijd, begin jaren zestig, nog een jaartje in het 1e elftal van De Tubanters gespeeld.© Voetballegends 2023