Profielen

RFC Rotterdam 1904

opgericht/gestopt: 4 mei 1904
start 1e competitie: 1908/1909
speelterrein(en): Rotterdam: Zanddijk, Heemraadsingel, Schiedamseweg,
website:

Eind 1903 voetbalden een aantal jongens op de zgn. Zanddijk waar nu in Rotterdam de Zwaer de Croonstraat ligt (het materiaal werd opgeborgen in een pakhuis in de Volmarijnstraat).? Vervolgens werd een vereniging opgericht met de naam Olympia door W Varkevisser met als clubtenue een half rood, half blauw shirt en een zwarte broek.

In de zomer van 1905 werd Olympia toegelaten tot de "Rotterdamschen Voetbalbond" en? het seizoen 1905/06 ingedeeld in de 2e klasse. Inmiddels speelde men op terrein tussen de Schoonenbergerweg en de Heemraadsingel met een kleedlokaal n een loods achter een cafe aan de Nieuwe Binnenweg. De eerste wedstrijd werd verloren maar RFC eindigde dat seizoen als 2e (na Sparta 4) en promoveerde naar de 2e klasse. Het seizoen daarna in de 1e klasse RVB en verhuisde RFC naar een terrein aan de C.P. Tielestraat (toen Coolpolder). Het volgende terrein was in de Boschpolder (hoek Schiedamseweg) en daar werd gelijk het kampioenschap behaald, in de laatste wedstrijd werd? met 3-2 gewonnen van MAAS (Maassluis). En RFC ging naar de 3e klasse NVB, maar omdat er al een vereniging speelde met de naam Olympia werd de naam veranderd in R.F.C. (Rotterdamsche Football Club). In 1921 bereikte de club de finale van de NVB Beker, die finale werd met 2-1 van VV Schoten gewonnen. De meest bekende RFC speler was Daaf Drok, international tussen 1932 en 1939 .

Een grote sprong, RFC degradeerde in de jaren daarna naar de 3e klasse maar na de invoering van het betaalde voetbal speelde RFC in de 1e klasse . En werd in 1956 zelfs kampioen, hierna zakte de club weer terug naar de 3e klasse in de jaren 90 en vanwege een faillissement hield de club 30 juni 1997 op te bestaan.

Ps als u oud beeld materiaal heeft van RFC graag even contact: vannijnatten@voetballegends.nl??© Voetballegends 2024