Profielen

Alcmaria Victrix Alkmaar (1898)

opgericht/gestopt: 1 januari 1898
start 1e competitie: 1907/1908
speelterrein(en): Alkmaar: de Krocht, Westerweg, Egmonderhout
website: www.alcmariavictrix.nl

Ook in Alkmaar is zo omstreeks 1888 het voetbal geintroduceerd. Op de Krocht aan de Westerweg naast de strafgevangenis kwamen op vrije middagen groepjes jongens bijeen om het voetbalspel te beoefenen. Er werden clubjes opgericht, die meestal even snel verdwenen als ze gekomen waren. Zo was er Always Forward een club van HBS leerlingen die in 1894 een wedstrijd speelde tegen het Amsterdamse Quick. Andere clubjes heetten Quick, Excelsior en SDO. De jongens die eind 1897 op initiatief van Jan Bossert Alcmaria Victrix oprichtten pakten het zakelijker aan. Ze wisten voor f 25 per jaar van de gemeente het terrein op de Krocht te pachten (onder voorwaarde dat de stier van boer Stokman er niet zou grazen als er gevoetbald werd). Het veld stelde niet veel voor, de muur van de gevangenis en het hek van de Joodse begraafplaats fungeerde als zijlijnen en tussen de middelste bomen aan de korte zijden werd een wit lint gespannen: de doelen. Voor wedstrijden in bondsverband was sinds 1892 de dwarslat verplicht, maar zover was men in Alkmaar nog niet .

Maar Alcmaria had wel een verplicht tenue, een donkerblauwe of zwarte trui, donkere broek met een 2 cm brede witte bies op de naad, donkere sportkousen, een rode muts en een brede rode band om het middel geknoopt. Een speler Jan Bossert? (de latere voorzitter) knoopte de rode band om zijn colbert jasje en weigerde pertinent in het clubtenue te spelen. Er werden vriendschappelijke banden met Sport uit Horn en AFC, Steeds Voorwaarts, RAP, Quick en AVV uit Amsterdam aangeknoopt. Ook werd er jaarlijks gespeeld tegen Oranje, een club uit Haarlem, die aangevuld werd met spelers van HFC en Klein Haarlem. Het combinatie spel heeft Alcmaria ongetwijfeld geleerd van HFC, meerdere Alkmaarse jongens bezochten het gymnasium in Haarlem o.m. Piet Boelmans ter Spill en dankzij die wedstrijden die men in Haarlem ging bekijken ging het spelpeil langzaam vooruit.

Tot 1902 heeft Alcmaria alleen vriendschappelijk wedstrijden gespeeld, ook tegen clubs die aan de competitie van de NVB deelnamen. In het najaar van 1902 kwamen er drie clubs bijeen om de Noord Hollandsche Voetbal Bond op te richten: Alcmaria Victrix, ZVV uit Zaandam en Sport uit Hoorn. In de eerste competitie eindigde Alcmaria bovenaan met 9 punten uit? 6 wedstrijden, in dat seizoen 1901 /02 speelde Alcmaria op een terrein bij de Westerweg ter hoogte van de Vierstatenbruggetjes, een jaar later was men weer terug op de Krocht. In 1904 huurde Alcmaria een terrein aan de Wilhelminalaan en daarna ging men naar een veld aan de Zandersloot . En in hetzelfde jaar? werd gefuseerd met AVV en werd de naam ' Verenigde Alkmaarsche Voetbalvereniging Alcmaria Victrix'.? In het seizoen 1912 /1913 waren er nog maar 17 leden over en het is aan de secretaris van RAP G.W. Keuter te danken, die een brief schreef om de club in stand te houden, dat Alcmaria weer voetbalde. In 1914/1915 werd Alcmaria kampioen maar i.v.m. met de mobilisatie kon men niet promoveren en bleef men in de 2e klasse voetballen.??

Internationals: Piet Boelmans ter Spill, Jan Elfring, Ad Gerritse, Henk Mulders?

Met dank aan archivaris Peter Gerritsen !© Voetballegends 2024