Profielen

Achilles Assen(1894)

opgericht/gestopt: 24 december 1894
start 1e competitie: 1895/1896
speelterrein(en): Assen: Beilerweg, Broeklaan, Houtlaan Marsdijk,
website: www.achilles1894.nl

De RHBS-leerling J.H.L.de Koningh mag gezien worden als de feitelijke oprichter van de Asser Football en Cricket Vereniging Achilles . In 1890 was in Amersfoort de voetbalclub Quick opgericht,  de Koningh had bij die club gevoetbald en heeft toen het voetbal in Assen geïntroduceerd. Achilles startte met 10 leden die daarnaast ook bestuurslid waren en allemaal klasgenoten waren van de Rijks HBS in Assen. Dit groepje worstelde zich door de eerste voetbalmoeilijkheden heen op een stuk groen land gelegen aan de Beilerstraat (eigendom van de familie van Rhee). De Achilianen speelden met baretten op, een rood zwart gestreept hemd en een donkere broek. In het seizoen 1895/1896 werd Achilles ingedeeld in de 2e klasse Noord samen met Frisia en Be Quick, in dat seizoen voerde Be Quick de boventoon maar vanaf 1896 tot 1914 (m.u.v. 1903) deelde Achilles de lakens uit. In 1908 speelde Achilles in een donkerblauwe broek, rood shirt met zwarte kraag en zwarte mouwomslagen.
In 1915 nam de NVB het besluit om voor het Noorden een 1e klasse in te stellen en alle 2e klassers werden automatisch 1e klasser. De bekendste speler in de jaren 20/30 was Karel Kaufman (de latere bondstrainer) en een vaste keus voor het Noordelijk elftal, alleen tegen Zwitserland uit stond hij een keer reserve voor het Nederlands elftal.  Voor de Tweede Wereldoorlog behoorde Achilles vaak tot de beste ploegen in het noorden van Nederland. De vereniging uit Assen werd elfmaal Noordelijk kampioen, het laat daarmee sc Heerenveen (9 titels) achter zich, alleen het Groningse Be Quick heeft meer titels behaald (18).

Het resultaat waar de club het meest trots op is werd gehaald in het seizoen 1938/39. De club veroverde toen tegen en in Heerenveen (dat speelde met een jonge Abe Lenstra in de gelederen) de noordelijke titel en mocht daarom in de strijd om het landskampioenschapspelen tegen de kampioenen uit andere regio's. Achilles eindigde op de vijfde en laatste plaats in de strijd om het kampioenschap achter DWS, Ajax, N.E.C. en  Eindhoven. Het is het enige seizoen met een club uit Drenthe in de hoogste voetbalklasse, in de andere tien seizoenen dat Achilles kampioen van het noorden werd, mocht de kampioen van deze klasse nog niet deelnemen aan de competitie voor de landstitel. Na de Tweede Wereldoorlog en met de invoering van het betaalde voetbal verdween Achilles uit de hoogste divisies van het voetbal.

International: Willy Westra van Holthe© Voetballegends 2024