Profielen

Quick Amersfoort (1890)

opgericht/gestopt: 1 oktober 1890
start 1e competitie: 1895/1896
speelterrein(en): Amersfoort: Leusderweg, Nimmerdor, Birkhoven, Dorrestein
website: www.afcquick1890.nl

AFC Quick 1890 behoort?tot een van de alleroudste voetbal verenigingen van Nederland. Er zijn slechts vijftien clubs eerder opgericht in ons land.? Rond 1888 werd er door jongens op een grasveldje aan de Leusderweg al tegen een bal aangeschopt. 'Sparta' noemden ze zich. Twee jaar later werd op 1 oktober met 26 leden de Amersfoortsche Football Club (AFC) een feit. De roodzwarten waren toen nog witzwarten en werden door de Nederlandse Voetbalbond (NVB) ingedeeld in de tweede klasse West. De thuiswedstrijden werden gespeeld op Nimmerdor, met een boerenweitje als veld en een koestal als kleedhok. De allereerste competitiewedstrijd op 16 november 1890 werd met maar liefst 15-1 verloren van Hercules uit Utrecht.

In 1894 besloten de AFC-ers samen verder te gaan met de jongens van Quick, een voetbal club met voornamelijk leerlingen van het gymnasium en de HBS. De spelers voetbalden op een terrein in de buurt van het treinstation. AFC Quick was destijds een vereniging met 39 werkende leden, een ondersteunend lid en twee ereleden. Pas in 1900 werd het nieuwe tenue geintroduceerd: zwarte broek en rood shirt met witte sjerp en... een pet. Na kampioen schappen in 1899 en 1902 promoveerde Quick, na de beslissingswedstrijd verloren te hebben, dankzij het lot uiteindelijk toch naar de eerste klasse. In deze klasse speelden slechts zes clubs en na een beslissingswedstrijd redde Quick het vege lijf.

In 1905 heeft Quick na inlijving van het studententeam UDI (Uitspanning Door Inspanning) ineens drie elftallen. Het jaar daarop promoveerde Quick na drie beslissingsduels met Quick Nijmegen weer naar de eerste klasse. Men was drie jaar actief in die klasse, maar in 1909 verkoos Quick vrijwillig te degraderen omdat het elftal niet sterk genoeg was. In 1910 verkaste de AFC Quick van Nimmerdor naar Birkhoven. In 1919 daalde Quick af naar de derde klasse en wat later zelfs naar de vierde (en laagste) klasse. In de crisis- en oorlogsjaren hield Quick het hoofd maar net boven water. In 1935 kreeg de club ruimte aangeboden op Dorrestein. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog lieten de Duitsers de accommodatie geruineerd achter. Twee jaar lang bood Amersfoortse Boys aan de Rubensstraat gastvrij onderdak. Dankzij een inzamelingsactie van de 'Steunpilaren van Quick' werd Dorrestein in 1947 weer bespeelbaar gemaakt.© Voetballegends 2023