Profielen

Tubantia Hengelo (1900)

opgericht/gestopt: 7 oktober 1900
start 1e competitie: 1902/1903
speelterrein(en): Hengelo:Pruisische Veldweg, Bornsestraat sportpark t Lansink
website: www.hvv-tubantia.nl

De Tubanten waren de volksstammen doe ten tijde van de Romeinen deze stereken van ons land bewoonden. De Hengelose vereniging Tubantia werd evenwel pas vele eeuwen later bekend. Op 7 oktober 1900 werd de vereniging opgericht onder de naam 'Koningin Wilhelmina' en vrijwel gelijk omgedootpt in Tubantia. Het sportpark dat werd betreden was in eerste instantie een veld aan de Pruisische Veldweg en later (in 1905) is men verhuisd naar de Bornsestraat, halverwege Borne - Hengelo. Na een fusie met DVS in 1911 speelde Tubantie op ' t Lansink ' en stapte Tubantia de 1e klasse binnen. Het eerste elftal bestond voor een groot deel uit volontairs die bij de NV Kon Machine fabriek Gebr Sort en Co was het elftal bijna iedere zondag anders samengesteld.

Vanaf 1921 volgde een periode in de 2e klasse met een afdelingskampioenschap in 1926, maar in de promotiewedstrijden tegen Quick en Robur waren de Apeldoorners de sterksten. In 1928 werd de club opnieuw afdelingskampioen gevolgd door een promotie naar de 1e klasse na wedstrijden tegen NEC Nijmegen en Doto (Deventer).? Van 1928 tot 1947 speelde Tubantia een bescheiden rol in de 1e klasse, geen kampioenschappen maar ook geen degradatiewedstrijden. In het seizoen 1940/1941 wist Tubantie het eerste klasserschap op het nippertje te behouden maar in 1947 eindigden de Tubanters op de laatste plaats en overleefden de degradtie wedstrijden niet. In 1950 deed Tubantie na het behalen van het 2e klas kampioenschap al haar best maar zonder succes. De doelverdediger van het Nederlands elftal (1919 tot 1920) was de tubantiaan F Tempel.?

Tubantia nam vanaf 1955 deel aan de betaalde competitie, achteraf bezien misschien geen gelukkige keuze, want ook toen al bleek dat betaald voetbal andere eisen stelt aan bestuurlijke en met name aan de financiele randvoorwaarden. Het bleek eens te meer dat (ook in die tijd) Tubantia goede bestuurders had die op tijd inzagen dat binnen de gegeven omstandigheden geen betaald voetbal kon worden gespeeld.? Nog steeds wordt overigens met trots teruggekeken op die periode; het bepaalt ook een stuk van de historie van de club. In 1967 werd besloten om het roer om te gooien en te kiezen voor amateurvoetbal.© Voetballegends 2023