Profielen

HDVS Schiedam (1884)

opgericht/gestopt: 8 april 1884
start 1e competitie: 1903/1904
speelterrein(en): Schiedam: Damlaan, Sportpark Harga,
website: www.hdvs.nl

De club bestaat sinds 1884, aanvankelijk als cricketvereniging onder de naam Hermes. In 1890 werd ook een voetbalafdeling opgericht. De voetbalafdeling kwam pas goed van de grond na een samenwerking met DVV, de club van de plaatselijke HBS. Op 1 juni 1919 fuseerde Hermes met de Rotterdamse voetbalclub DVS (Door Vereniging Sterk), dat bij gebrek aan een goed veld inVlaardingen speelde. Vanaf dat moment is de naam van de club Hermes DVS. Het blauw-zwarte tenue van Hermes werd bij de fusie vervangen door het blauw-witte van DVS.

Hermes DVS was de tweede club van Schiedam en stond aanvankelijk bekend als club van de gegoede burgerij waar ook werd geballoteerd. Bij de eerste club van Schiedam SVV speelden voornamelijk mensen uit de arbeidersklasse. De club speelde eerst op een veld aan de Damlaan, aan de rand van de oude stad. Door de naoorlogse uitbreidingen rondom kwam het veld midden in de stad te liggen. In 1960 verhuisde men naar het Sportpark Harga, langs Rijksweg 20. In 1950 besloot de NVB om vier eerste klassen in te stellen in plaats van regionale competities. De winnaars van deze vier competities speelden daarna play-offs om het landskampioenschap. De resultaten voor Hermes DVS zijn als volgt: in 1950/51: vierde plaats in eerste klasse C, 1951/52: eerste plaats in eerste klasse D, voor Sparta en PSV. In de Play-offs om het kampioenschap was Willem II sterker. Wel eindigde Hermes op de tweede 2 vóór Haarlem en Ajax. In 1952/53 een? achtste plaats in eerste klasse D en in 1953-54: vierde plaats in eerste klasse D,

In 1954 werd een alternatieve voetbalbond opgericht voor profs en werden de competities van de NBVB en KNVB afgebroken. Bij de oprichting hiervan in 1954-1955 speelde de club in de groep C van eerste divisie met GVAV, Alkmaar '54, Blauw Wit, HFC Haarlem, Enschedese Boys, Feyenoord, Rapid JC, SV Limburgia, N.E.C., NOAD, PSV, EBOH en Vitesse. De negen clubs die als hoogste eindigden waren verzekerd van een plaats in een van de twee hoofdklasses. Bij de invoering van de eredivisie in 1958 eindigde de club nog op de 5de plaats in de eerste divisie. Daarna gingen de resultaten omlaag. In 1968-1970 speelde het in de tweede divisie betaald voetbal.

Internationals: van der Griend, de Bruin, van Buijtenen, van der Tuijn en van der Klink© Voetballegends 2023