Profielen

UVV Utrecht (1902)

opgericht/gestopt: 10 september 1902
start 1e competitie: 1904/1905
speelterrein(en): Utrecht: Wilhelminapark, Willem Barentszstraat Lage Weide,
website: www.asvuvv.nl

De Utrechtse Voetbal Vereniging werd opgericht op 10 september 1902, maar haar wortels reiken tot in 1893, zo leert ons de jubileumuitgave van 1917, want volgens deze uitgave: "Besloten op den avond van den 15e Mei van dat jaar eenige jongelui een voetbalclub op te richten. Deze club werd Voorwaarts genoemd en onderging in de loop der jaren enige wijzigingen en verhuizingen.

In 1902 wees de gemeente Utrecht "Voorwaarts (toen omgedoopt in Vitesse een terrein toen in het Wilhelminapark. Op dit terrein was echter reeds een vereniging gevestigd met de naam Victoria. Beide verenigingen besloten tot een fusie, waarbij men het snel eens werd over de nieuwe naam. U.V.V., immers de U van Utrechtse was duidelijk en beide letters V, van zowel Victoria als Vitesse, kwamen terug in deze naam.

De verenigingen, waaruit " U. V. V." is voortgekomen, waren in eerste instantie " JEMCA " en " VOORWAARTS "? De eerste fusie leverde de naam " JEMCA - VOORWAARTS " ( afgekort J.V. ) op. Na deze fusie kwam de vereniging " U. N. I. " zich melden en ook met deze vereniging werd samengegaan, echter onder een geheel nieuwe naam, n.l. " JONG VITESSE ". Men koos deze naam omdat de toevoeging van de letters " U. N. I. " tot een onuitspreekbare naam zou leiden, maar vooral omdat er insignes waren met de letters " J. V. ", afkomstig van de eerder genoemde " JEMCA - VOORWAARTS ". Deze insignes konden dus bij " JONG VITESSE " ( J. V. ) in gebruik blijven.


En nog was er geen einde aan de fusies ! Er bestond n.l. ook nog een vereniging " VICTORIA ", die aan de gemeente Utrecht het verzoek richtte om het voetbalveld in het Wilhelminapark te mogen huren. Dit veld was reeds in gebruik bij " VITESSE " ( het woord " JONG " was inmiddels geschrapt ). En zie ook aan " VICTORIA " werd voor het seizoen 1902 - 1903 hetzelfde veld verhuurd. Dit feit was de aanleiding tot de laatste fusie en tot de oprichting van U. V. V.© Voetballegends 2023