Profielen

Olympia Gouda (1886)

opgericht/gestopt: 1 juni 1886
start 1e competitie: 1905/1906
speelterrein(en): Gouda: Schielandse Hoogdijk, Graaf Fllorisweg, Bodegraafsestraatweg
website: www.gcfc-olympia.nl

Toen een twintigtal jongelui vnl. leerlingen van het gymnasium en de HBS onder aanvoering van BJ Yssel de Schepper op 1 juni 1886 Olympia oprichten waren zij in de Goudse regio uniek. Na een half jaar als cricketclub door het leven te zijn gegaan begon men zich ook in de voetbalsport te bekwamen. Eerst werd er langdurig geoefend, er kwam een uitnodiging binnen van de Amsterdamsche C & FC Quick voor het spelen van een wedstrijd maar er waren nog te weinig leden die voetbal speelden. Pas in 1891 werd de eerste echte wedstrijd gespeeld tegen het Rotterdamse Rapiditas (en met 8-1 verloren). En in 1895 treed een aantal leden (HBS-ers) uit de club en richt de Goudsche Football Club op, maar korte tijd later gaat deze club weer ter ziele. Pas in het seizoen 1898/1899 werd de eerste wedstrijd gewonnen - in Rotterdam - werd hetzelfde Rapiditas met 3-1 verslagen. In deze eerste jaren speelde Olympia op het schietterrein aan de Schielandse Hoge Zeedijk (naast de Stearine Kaarsenfabriek) een deel van het exercitie- en oefenterrein van het militaire garnizoen dat in Gouda gelegerd was. Soms was het terrein lange tijd niet te gebruiken omdat dan de IJssel buiten zijn oevers trad.


In 1897 ontvangt de club een uitnodiging om toe te treden tot de Nederlandse Voetbal Bond. Olympia wordt lid, speelt voor het eerst competitie voetbal tegen Swift Den Haag en Volharding Rotterdam, maar verliest alle wedstrijden. Daarna speelt Olympia weer alleen onderlinge wedstrijden om pas in 1904 toe te treden tot de Rotterdamse Voetbalbond.? Olympia werd gelijk kampioen in zijn afdeling en moest tegen naamgenoot Olympia Vlaardingen, won beide wedstrijden en het seizoen daarop? speelde Olympia in de derde klasse.


Met de verhuizing in 1911 naar de Graaf Florisweg kreeg de club de beschikking over een goed veld en een prima accommodatie. Het werd een echte club en in bv 1912 kwam middenvoor Roel Slop regelmatig uit Londen over om voor het eerste te spelen In seizoen 1914/15 startte de noodcompetitie i.v.m. het uitbreken van de 1e Wereldoorlog, een jaar later promoveerde Olympia bij keuze naar de tweede klasse . De club groeide verder en na een fusie met de voetbalvereniging TOP in 1921 werd de naam Olympia gehandhaafd maar werden de blauwwitte clubkleuren verwisseld voor de rood-zwarte kleuren van TOP. Vervolgens speelde Olympia in de 20/30 er jaren in de tweede of in de top derde klasse met kampioenschappen in de 3e klasse in 1928, 1929 en 1932. In 1931 werd het terrein aan de Graaf Florisweg verlaten en krijgt Olympia twee velden aan de Bodegraafsestraatweg.© Voetballegends 2023