Profielen

HVV Helmond (1899)

opgericht/gestopt: 22 november 1899
start 1e competitie: 1906/1907
speelterrein(en): Helmond: Molenstraat, Aarlescheweg,Houtse Paralelweg, sportpark Houtsdonk
website: www.hvvhelmond-1899.nl

?De club werd opgericht op 22 november 1899 als Helmondia en sloot in zich 1900 aan bij de Brabantse Voetbalbond. In 1904werd de naam in HVV veranderd. Nagenoeg alle bronnen melden dat de HVV Helmond (Helmondse Voetbalvereniging Helmond) is ontstond uit dagelijkse partijtjes voetbal op de oude, statige Markt in Helmond. In het niet meer bestaande restaurant Het Hert richtten 24 leden in 1899 de club op. De belangrijkste mensen bij de oprichting waren Marius Vogel, Karel Hoogenberk en Harry Dreesen. Anderen uit de aanvangsjaren: August Craenen, Dirk Spaan, Leo Davids, Piet Hockers, Willem Raymakers, Piet Breuer, Paul Stracke, Baron van Hardenbroek, Antoon Konings, Toon Stevens, Toon Bezemer, Willem Verstappen, Hub van Ettro en de eerste voorzitter Bernard van Lieshout. Wedstrijden werden gespeeld op het weilandje aan de Molenstraat. Nog in datzelfde jaar werd cafe De Roij het eerste clubhuis van de nieuwe vereniging.

Drie jaar later gingen de mannen van het eerste uur over naar "De Korenbeurs" op de hoek van de Markt en de Ameidestraat. Later zat daar de bekende textielzaak Van Hoof-Mommers, nu is het pand in het bezit van de firma Coenen. De wedstrijden werden inmiddels gespeeld op een veld aan de Aarlescheweg op het Pea-park. In 1917 kreeg HVV Helmond een eigen sportpark op Houtsdonk aan de Houtse Parallelweg en verhuisde ons "clubhuis" na ruim 25 jaar "Korenbeurs"? naar cafe Drouen aan de Steenweg. Even werd het "Oude Kasteel" van Wim van Stiphout aan de Noord-Koninginnewal de thuishaven. In 1935 bereikte HVV de finale van de NVB Beker waarin Feijenoord te sterk bleek.

Bij een bombardement rond Kerstmis 1944, waarbij de zaak vernietigd werd en veel archief verloren ging, werd Drouen weer opnieuw het ontmoetingscentrum. In 1948 ging HVV Helmond naar het hernieuwde sportpark op Houtsdonk waar men een eigen clubhuis had. De club nam vanaf het seizoen 1956/57 deel aan de Eerste divisie. In 1962 verdween de club na degradatie uit het betaaldvoetbal en ging verder in het amateurvoetbal.Tot op de dag van vandaag zit de HVV Helmond op het prachtige Houtsdonk waar veel herinneringen liggen en hopelijk een mooie toekomst.© Voetballegends 2024