Profielen

SVV Schiedam (1904)

opgericht/gestopt: 8 mei 1904
start 1e competitie: 1909/1910
speelterrein(en): Schiedam: Oosthaven, Smulders/Gusto, Havendijk/Westfrankenlandsedijk, sportparkHarga
website: http://www.sv-svv.nl/

De op 8 mei 1904 - door jongens uit de Gorzen als Jan Post, Toon en Adriaan Hoorman, Nico in t Hol en Jan Vlug - opgerichte voetbalclub Excelsior kan als geen ander model staan voor de groei van het volksvoetbal in Schiedam. Excelsior werd in 1906 "Voorwaarts" toen men officieel in clubverband ging spelen, en in 1909 werd het na promotie naar de Nederlandse Voetbalbond de "Schiedamse Voetbal- en Athletiekvereniging" S.V.V. Dit was de voetbalclub voor arbeiders, in tegenstelling tot Hermes. Wie in de Gorzen woonde en toch bij Hermes-DVS voetbalde, kreeg een heleboel scheve ogen op zich gericht.

De Gorzenclub SVV groeide uit tot een stabiele tweedeklasser. Onder het voorzitterschap van slager Cor Maltha bereikte SVV op 9 mei 1948 de hoogste klasse van het Nederlandse voetbal, in februari 1949 gevolgd door het kampioenschap van de eerste klasse. Samen met de vijf kampioenen van de overige eerste klassen: BVV, Heerenveen, VSV, NOAD en AGOVV, maakte SVV zich op voor de competitie om het landskampioenschap van Nederland. SVV presteerde uitstekend, en voerde met nog een wedstrijd te gaan de ranglijst aan voor BVV en Heerenveen. De beslissing viel op zaterdag 4 juni 1949 in de wedstrijd tegen Heerenveen in stadion De Kuip voor 67.000 toeschouwers. Heerenveen was niet opgewassen tegen de snelle positiewisselingen van de Schiedammers. Doelpunten van linksbinnen Rinus Gosens en middenvoor Henk Konemann voor SVV en Marten Brandsma voor Heerenveen zorgden voor een 3-1 eindstand. Heel Schiedam vierde feest. In open rijtuigen reed men de spelers door de stad. In de Gorzen kregen zij bakken met serpentine te verwerken. Daarna volgden nog een feest in Musis Sacrum en een huldiging door het gemeentebestuur in het Passagetheater. Rijwielhandelaar J. Soomers uit de Groenelaan schonk de kampioenen een nieuwe fiets. Drie weken later, op 25 juni, sloot SVV het prachtseizoen af met een 2-0 overwinning op de winnaar van de KNVB-beker, het Nijmeegse Quick. Jaren later heette dat het behalen van de "dubbel".
?
SVV maakte in 1954 de overstap naar het betaalde voetbal. Zo ontving Flip van Kan met ingang van 21 oktober 1954 een premie van twintig gulden per gespeelde wedstrijd en van tien gulden per bezochte training. Op 19 mei 1966 promoveerde de club dankzij drie doelpunten van Dick van Dijk tegen NOAD naar de eerste divisie. In het seizoen 1968/69 volgde promotie naar de eredivisie. Aad Koudijzer had met 32 doelpunten een belangrijk aandeel hierin. Al na een seizoen volgde degradatie.© Voetballegends 2024