Profielen

Juliana Spekholzerheide (1910)

opgericht/gestopt: 20 juli 1910
start 1e competitie: 1913/1914
speelterrein(en): Spekholzerheide: Drievogelstraat, Heerlenersteenweg, sportpark Kaalheide
website: http://www.rodajc.nl

In het jaar 1906-1907 werd door een tiental jongens een clubje opgericht met de naam 'De? Jongens van de bank', genaamd naar de bank die voor het huis stond van een van de oprichters Huub Reinders. Na enige tijd had men 10 Mark gespaard en werd in Aken een voetbal gekocht, nog diezelfde avond werd op een weilandje achter het spoor ('Slak') gevoetbald. Na een paar maanden kwam er een vast terrein in 'der Kremer' waar later de RK Jongensschool stond, het terrein werd gehuurd voor 10 Mark van een boer. Voetbalschoenen waren veel te duur (10 gulden) en met blote benen mocht men zich toen niet op straat vertonen. Er was veel tegenwerking van de ouders en in 1908 werd het clubje dan ook opgedoekt.

Daarna werd 20 juli 1910 Juliana opnieuw opgericht door A Hermans, J Moonen, M Senden, J Scheeren en P Scheeren,?weer op een bankje - waar nu het marktterrein ligt - met een nieuwe voetbal en een contributie van een cent per week. De eerste echte wedstrijden werden gespeeld tegen o.a. Onderspekholz, Nulland, Victoria- en Vitesse? uit Heerlen. Vanaf 1913/1914 werd er deelgenomen aan de competitie van de Limburgse Voetbal Bond in de 3e klasse (en Juliana werd?dat seizoen ongeslagen Kampioen). In het mobilisatie jaar 1914/1915 werd er niet gespeeld en in 1915 ging Juliana 2e klasse spelen, in 1917 ingedeeld in de hoogste klasse en opnieuw gelijk kampioen van de gehele RK Limburgse Voetbalbond. In 1920 ging Juliana naar de NVB en werd kampioen in de 2e klasse, bij het 25 jarig bestaan in 1935 werd de vereniging 1e klasser.

In het seizoen 1939/40 werd de club afdelingskampioen en mocht het meedoen aan de kampioenscompetitie om het landskampioenschap. Daarin eindigde Juliana als vierde na kampioen Feijenoord, Blauw Wit Amsterdam en Heracles en voor GVAV. Tussen 1942 en 1945 speelde de club onder de naam Spekholzerheide omdat de Duitse bezetter verwijzingen naar het Nederlands Koninklijk Huis niet toestond. Maar in feite bleef toch iedereen de vereniging bij haar oorspronkelijke naam noemen. Zeker gedurende de wedstrijden waar men door zijn aanmoedigingen zowel zijn club- als vaderlandsliefde kon spuien In 1950 volgde een degradatie naar de 2e klasse om vervolgens een jaar later weer te promoveren naar de 1e klas.

Eind november 1954 fuseerde de Juliana, dat nog steeds in de eerste klasse speelde, met de die zomer opgerichte profclub Rapid '54 die in de Nederlandse Beroeps Voetbalbond (NBVB) speelde. De KNVB en de NBVB gingen samen verder en ook Rapid '54 en Juliana gingen samen verder als Rapid JC (Rapid Juliana Combinatie). Ook in de naam van de huidige club Roda JC Kerkrade verwijst de J naar Juliana.© Voetballegends 2023