Profielen

Rapiditas Weesp (1902)

opgericht/gestopt: 4 januari 1902
start 1e competitie: 1909/1910
speelterrein(en): Weesp: terrein van Houten, Papelaan, Sportparklaan
website: http://fcweesp.slclubsite.nl/

Op 4 januari 1902 zaten een paar jongens in de wachtkamer van dokter Kortenhorst op het Buitenveer te Weesp. Deze jongens hadden een ideaal, n.l. het oprichten van een voetbalclub. Enkele dagen daarna waren een vijftiental knapen gegrepen door dit unieke plan en sloten zich aan om de vereniging gestalte te geven. Meteen kwamen echter tal van problemen om de hoek kijken. Het kind moest een naam hebben, daar was iedereen het over eens, vele namen kwamen naar voren en uiteindelijk werd r gekozen voor de naam Rapiditas. Het volgende probleem was een terrein, maar het lukte om een stukje veld te verkrijgen van de fa. C. J. van Houten met een goederen wagon als kleedkamer !.

Na enkele jaren kreeg men versterking van een aantal spelers van de club 'Olympia' en vervolgens werd in 1906 deelgenomen aan de competitie in de 2e klasse der A.V.B. In het allereerste jaar werd Rapiditas al kampioen met automatisch het recht op promotie. Rapiditas zag er echter vanaf omdat en aantal goede spelers de club verlieten.? In het volgend seizoen bezette Rapiditas een van de onderste plaatsen van de ranglijst, maar in 1908 werd bij keuze gepromoveerd naar de 1e klasse A.V.B. En direct het kampioenschap behaald, in de allerlaatste wedstrijd tegen Neerlandia moest Rapiditas met minstens 7-0 winnen. Maar pas 20 minuten voor het eind viel het eerste doelpunt en in een uiterste krachtsinspanning slaagde men erin nog 6 doelpunten te scoren.

In 1909-1910 in de 3e? klasse N.V.B. met o.a. A.V.V.,? Bloemendaal, Z.Y.Y.? en einde seizoen ging de fa. van Houten uitbreiden en moest Rapiditas een ander veld zoeken, dat werd de Papelaan. Een weiland, maar gelijk al in 1911 stond er een voor die tijd een prachtig kleedlokaal met een uitstekend veld. In de oorlogsjaren 1914-1918 had Rapiditas het geluk dat de militaire bezetting in Weesp het terrein in onderhuur wilde hebben (financieel een goede zaak). Er werden met militaire elftallen veel zomer avond wedstrijden gespeeld met o.a. internationals Verwey,? de Natris, Kluft. In 1919-1920 werd Rapiditas kampioen in de derde klasse NVB en promoveerde naar de tweede klasse. Een grote sprong in de tijd een hoogtepunt was in 1952 het 50 jarig jubileum, maar de jaren daarna degradeerde Rapiditas van de 1e klasse naar de 3e klasse (wel werd nog de KNVB beker West 1gewonnen). In 1954 werd afscheid genomen van het terrein aan de Papeplaan en werd verhuisd naar de huidige velden aan de Sportparklaan.© Voetballegends 2024