Cor Luiten
8-4-1929 Utrecht - 8-11-1978clubs: DOS Utrecht, Sc Enschede Enschede
interlands: 4 x 1953 t/m 1954
Eind jaren veertig gingen steeds meer Nederlandse toppers profvoetbal naar het buitenland. De exodus had hoogst negatieve gevolgen voor het Nederlands elftal, want wie koos voor een bestaan als prof, werd automatisch uitgesloten voor Oranje. Dit betekende dat de nationale ploeg vanaf het seizoen 1949/50 tot aan de invoering van het semi-profvoetbal in het najaar van 1954, veruit de meeste interlands verloor: 28 gespeeld, 3 gewonnen, 2 gelijk, 22 verloren, 45 goals voor, 92 tegen.
In die 28 interlands werden niet minder dan 65 spelers opgesteld, van wie 47 debutanten. Voor de linksbuitenpositie vloog Cor Luiten in en uit de duiventil, die in zo korte tijd verder werd bezocht door Mick Clavan, Germ Hofma, Piet Groeneveld, Abe Lenstra, Frits Louer, Pauke Meijers en Gerard Gruisen. Luiten werd na zijn debuut tegen de Denen in het KNVB-periodiek De Sportkroniek door Herman Kuiphof razendsnel en actief genoeg genoemd, ’maar hij miste te veel kansen’. Kuiphof verbond aan dat negatieve punt het advies ‘de Eindhoven-man Willy Schmidt als linksbuiten te proberen’. Maar Schmidt kwam er nooit in; hij werd twee keer als reserve aangewezen en hij bleef reserve. Luiten mocht in de laatste interland voor de invoering van het betaald voetbal nog twee minuutjes als invaller voor Andre Roosenburg mee doen.
Luiten stond al op zijn zestiende in het eerste elftal van DOS. De kantoorbediende bij de Utrechtse Nutsspaarbank was al 22 jaar lid van DOS, toen hij in de zomer van 1962 een verlaagd contract van zijn club van de hand wees en naar SC Enschede overstapte. Bij die club stond hij onder contract, toen hij op Koninginnedag 1962 in het Utrechtse stadion zijn been brak in een duel met Rinus Schaap. Dat ongeluk gebeurde tijdens een wedstrijd van het Nederlands elftal uit 1953 tegen de ploeg, die in datzelfde jaar in Parijs de legendarische wedstrijd met de Nederlandse Profs tegen Frankrijk had gespeeld.