Hollandia Hoorn (1898)
opgericht/gestopt: 1 september 1898start 1e competitie: 1909/1910
speelterrein(en): Hoorn: Buitenluiendijk, Hollandia Sportpark,
website: www.hollandia-hoorn.nl
Aan het eind van de negentiende eeuw kreeg Hoorn haar spoorwegverbinding met Amsterdam. Hierdoor werd het mogelijk korte bezoekjes te brengen aan het stadje; onder meer om te sporten. Daarvan werd druk gebruik gemaakt door de leden uit de hogere kringen, die in 1889 HSV Sport oprichtten. Hun activiteiten werden op de voet gevolgd door jongens, die zich meestal op straat vermaakten. Omdat voetballen op klompen achter de Hoornse Grote Kerk te veel overlast opleverde, werd een eigen club opgericht; met steun van leden van eerder genoemde club.
Een aantal jongens werd uitgenodigd tot een bijeenkomst in een van de vertrekken van de Hoofdtoren en daar werd onder leiding van juffrouw Marijke Groot trokken een voetbalvereniging gesticht.?Volharding werd de naam en al spoedig werd een stuk land aan de Buitenluiendijk gehuurd, er stond een gebouwtje op waarin de materialen werden bewaard en dat tevens als kleedgelegenheid diende., de sloot erachter was de wasbak ! De huur bedroeg f 10,00 per jaar van september t/m maart en als het terrein gebruikt moest worden op een ander tijdstip kostte dat f 2,50 per keer.
Volharding wist in het seizoen 1908-1909 door het behalen van het kampioenschap in de eerste klasse N.H.V.B., promotie naar de N.V.B. te bewerkstelligen. Bij toetreding tot de 3e klasse NVB in 1909 diende de naam Volharding te worden gewijzigd; gekozen werd voor Hollandia. De rood witte clubkleuren (vlag van Hoorn) werden niet gewijzigd. Aan het eind van het seizoen 1918-1919 bereikte de club de 2e klasse; destijds de een na hoogste. Hoorn en West-Friesland liepen warm voor voetbal op niveau. Bezoekersaantallen van 3.000 tot 4.000 waren geen uitzondering. In 1931 degradeerde Hollandia naar de 3e klasse. De terugval werd pas in 1952 goed gemaakt. Net aan de vooravond van de invoering van het betaalde voetbal keerde Hollandia terug op het oude peil. Na 1954 waren er in voetballand de nodige verschuivingen door het toetreden van vele verenigingen tot het min of meer betaalde voetbal. Hollandia haalde in 1960 de 1e klasse; voor amateurs het hoogst haalbare. Door het vertrek van spelers naar het betaalde voetbal had Hollandia haar eigen "Heen en Weer" tussen 1e en 2e klasse.
De stap werd gemaakt?in 1922 naar het ' Hollandia Sportpark' aan de Geldelozeweg om in 1953 weer terug te verhuizen naar de Buitenluiendijk. Naast drie velden en een trainingsaccommodatie kwamen hier een (houten) tribune voor 1.000 mensen met vier kleedkamers. Dat aantal werd snel uitgebreid door gebruik te maken van de voormalige Totogebouwen. Na een langdurige periode van onzekerheid kreeg de club toestemming om te mogen blijven op haar huidige locatie. Begin 2000 werd hier een nieuw clubgebouw geopend; ook werden met medewerking van de gemeente de nodige verbeteringen aangebracht aan het totale hoofdveld en de bijvelden.