VVA Amsterdam (1901)
opgericht/gestopt: |
|
22 september 1901 |
start 1e competitie: |
|
1905/1906 |
speelterrein(en): |
|
Amsterdam: Bilderdijkstraat, Spaarndammerdijk, Zeeburgerdijk, IJpolder, Kruisaan, Jan van Galenstraa |
website: |
|
www.vva-spartaan.nl |
Er was al eens eerder een VVA geweest nl. de voetbalclub waarin de vader? van een van de oprichters?(Carel Jibben) speelde, dat? eerste VVA bestond van 1889 tot 1893 en speelde in de 2e klasse. Dit VVA (Voetbal Vereniging Amsterdam) is een echte buurtclub, 80% van de leden woont in Amsterdam-West, een stadsdeel waar ook de wieg van de vereniging stond, opgericht 22 september 1901 door zeventien jongens. Een van de weinige jongensclubs die in de winters?1898 tot 1901 regelmatig terugkeerden nadat gedurende de zomermaanden de vereniging? ontbonden was. Deze jongens kwamen uit de buurt van de Bilderdijkstraat, Marnixstraat, Rozengracht en Hugo de Grootstraat. Al deze jongens waren nog geen 15 jaar (!),?VVA werd dan ook opgericht in de melksalon van mevrouw vd Werf aan de Rozengracht (veel later cafe Theo Ruiter). De eerste clubleuren waren blauw en wit verticaal gestreept en vanaf 1904 de Amsterdamse kleuren nl. roodzwart gestreept . De eerste speelveldjes lagen aan de Bilderdijkstraat (Kwakersplein/Kinkerstraat), bij het zwembad over het IJ,? het Droogbak en achter de Waterleiding aan de Haarlemmerweg.
In 1902-1903 was geen enkele VVA-er ouder dan 16 jaar,?te jong om de club bij de Amsterdamse Voetbalbond aan te laten sluiten. Wel kon VVA uitkomen in Amstels Voetbal Belang (de latere Amsterdamse Volks Voetbal Bond), deze organisatie stelde nauwelijks tot geen eisen aan leeftijd en terreinen. Daar voelde VVA niets voor en men bracht - samen met club VVV - de Onderlinge Competitie tot stand waarin een vast wedstrijdprogramma gespeeld werd. Eerst in het Willemspark totdat VVA de kans kreeg een eigen terrein te huren van een melkboer (f 4 per maand) aan de Haarlemmerweg? Er werd toen?nog gespeeld op het Zwarte land aan de Emmastraat, de Houthaven aan de Spaarndammerdijk, een stuk grasland aan de Baarsjes en op het midden terrein van de wielerbaan aan de Zeeburgerdijk (rond 1907). Maar de beste indruk bewaarde VVA aan het veld van Dobbelaar in de IJ polder (1903/1904) het debuut in de Amsterdamse Voetbalbond . Daarna was -? september 1905 - het debuut in de NVB , 3e klasse met 5 clubs en slechts 8 wedtsrijden met Hercules II (Utrecht), Neerlandia, DOSB en BFC (VVA eindigde als 2e).
?In 1908 trok VVA naar de Kruislaan in de Watergraafsmeer, een veld dat vroeger werd bespeeld door voetbalclub AVV zodat aan de initialen bij de ingang niet zoveel gewijzigd hoefde te worden. De ingang was bij Hoeve Meerlust aan de Wilhelminalaan aan de kant van de Middenweg (tegenover de? van t Hoflaan/Rontgenstraat). In die tijd speelde het hele Amsterdamse voetballeven zich af in de gemeente Watergraafsmeer. Ajax speelde bij Hoeve Voorland, AFC bij Hoeve Goed Genoeg en VVA bij Hoeve Meerlust.?VVA speelde aan de Kruislaan tot 1938, de grote bloei van de vereniging begon toen VVA naar een prachtig centraal gelegen sportpark aan de Jan van Galenstraat verhuisde. De vereniging schoot omhoog, na van 1920 tot en met 1922 in de 1e klas gespeeld te hebben kwam de club in de jaren 1923 tot 1934 uit in de 2e klas maar zakte in de volgende jaren t/m 1939 terug naar de 3e klas. In? dat jaar werd het afdelingskampioenschap behaald gevolgd door promotie naar de 2e klas.