Jan van der Broek

08 -06 -1907 Breda   7-11-1964

clubs:   WSM ??, 't Zesde ??, NAC Breda, PSV Eindhoven
interlands:   11 x 1927 t/m 1933

Jan van der Broek begon bij WSB en ’t Zesde en ging vvervolgens naar NAC. In 1925, op zeventienjarige leeftijd, viert ij zijn eerste distrcitstitel. Zijn tweede seizoen bij NAC verloopt minder succesvol als hij twee keer zijn been breekt, en bovendien nog een keer zijn been moet worden gebroken omdat het verkeerd gezet was. In 1927 is van den Broek weer volop terug en wordt met NAC wederom districtskampioen. Van den Broek maakt als NAC-speler zijn debuut als
international op 12 juni 1927.

Van den Broek verhuist vanaf het seizoen 1927/1928 naar PSV, waar hij een baan krijgt bij Philips. Bij PSV bewijst de kleine gedrongen midvoor direct zijn waarde, in zijn eerste zes seizoenen bij PSV scoort van den Broek 127 keer in 131 wedstrijden. Toch beleeft hij ook enkele tegenvallers als hij op 23-jarige leeftijd tot twee keer toe aan zijn knie moet worden geopereerd. Uiteindelijk zal hij 10 seizoenen voor PSV spelen, en totaal 200 competitiewedstrijden spelen waarin hij 154 keer scoort. Na de twee districtstitels bij NAC wordt van den Broek ook nog 6 keer kampioen met PSV, wat hem de bijnaam “kampioen van het Zuiden” oplevert. Van den Broek speelt in totaal 11 interlands. Van den Broek is lid van verdienste van PSV.

Er bestaat nog een telegram dat de voetbalbond naar Jan van den Broek stuurde, op 1 mei 1925. Daarin betuigt consul Boeljon zijn spijt dat de zeventienjarige midvoor van ‘t Zesde tegen België‘ zijn debuut in Oranje niet kan maken. De club wilde het niet, de bond moedigde Jan toch aan er nog eens over te denken, maar die telegramde op 1 mei ‘s ochtends terug dat hij bij zijn standpunt bleef. ’s Middags had hij spijt. Nieuw telegram. van mening veranderd. Ik wil spelen. Wacht op omgaand antwoord.’ De bond had echter Van Baar van Slangenburgh al opgeroepen. 

Begin jaren dertig gold hij even, bij afwezigheid van Beb Bakhuys, als de beste spits van het land. Net dertig jaar moest hij al stoppen. Hij werd trainer, Van den Broek is coach van Helmondia als PSV hem contracteert. Hij zal van 1938-1942 trainer van PSV blijven, en later ook nog jeugdtrainer bij PSV worden. In 1941 werd hij met de eerste zes elftallen (zuidelijk) kampioen. 

  Bronnen | Disclaimer | Wat is Voetbal Legends? |