1940 Abe Lenstra (1920-1985) (5.00 min)

Abe Lenstra: geboren 27 november 1920 Heerenveen overleden 2 september 1985, gespeeld voor Heerenveen Heerenveen,  Sc Enschede Enschede,  47 interlands van 1940 t/m 1959 (zie ook profiel www.voetballegends.nl/profile.php?id=116)

Menigmaal klonk er Abe! Abe! door het stadion als het Nederlands elftal speelde. Abe hoefde er niet eens zelf bij te zijn. Het volk had Abe Lenstra lief, dat was zeker. De Keuze Commissie niet. Het was de reden dat Abe er lang niet altijd bij was als Oranje speelde. In zijn interland-periode, die bijna twintig jaar omspande, speelde Nederland 79 interlands. Abe miste dus 32 wedstrijden, meestal omdat er weer eens een conflict was met de bobo's.

De geniale Abe Lenstra was een geboren binnenspeler, een voetballer die in het klassieke systeem (2-3-5) een van de twee teruggetrokken binnenplaatsen innam. Abe had het spel dan voor zich, kon midvoor of buitenspeler aan het werk zetten, wat hem beter af ging dan het hollen voorin. In het Nederlands elftal speelde Abe echter op alle plaatsen in de voorhoede. Om precies te zijn: hij was rechtsbuiten (vijf keer), rechtsbinnen (zeven keer), midvoor (drie keer), linksbinnen (25 keer) en linksbuiten (zeven keer). 

  Bronnen | Disclaimer | Wat is Voetbal Legends? |