Kees van Dijke
10-12-1902 Rotterdam
3-5-1983
clubs: |
|
Feyenoord Rotterdam |
interlands: |
|
3 x 1925 |
Op 15 maart 1925 is België-Nederland 28 minuten bezig, als het Beerschot-stadion in een heksenketel verandert. Linksbuiten Pol Dries lepelt de bal met een fraaie lob over doelman Gejus van der Meulen. De debuterende linksback Kees van Dijke kan nog net achter Van der Meulen komen en slaat de bal voor iedereen zichtbaar uit het doel. Het wordt geen strafschop, maar een corner, want de Engelse scheidsrechter Arthur Kingscott is de opzettelijke handsbal als enige ontgaan. Kingscott schrikt van het tumult dat op de tribunes ontstaat. Hij raadpleegt de grensrechters, aan Nederlandse zijde is dat Hans Boekman, maar die doet alsof zijn neus bloedt. Achteraf geeft Boekman toe de handsbal wel degelijk te hebben gezien. Omdat hij het zelf dus niet heeft gezien en zijn Belgische en Nederlandse assistenten ook geen uitkomst bieden, blijft Kingscott bij zijn beslissing: corner. De niet gegeven strafschop beïnvloedt het resultaat van de door twintigduizend Belgen en tienduizend Nederlanders bekeken wedstrijd. In de tweede helft wordt de Belgische doelman Caudron verrast door een schot van Charles van Baar van Slangenburgh en die toevalstreffer betekent de eindstand: 0-1.
Om nog een andere reden is het Oranje-debuut van van Dijke onvergetelijk. Hij breekt een sleutelbeen, maar verzwijgt zijn blessure en speelt de wedstrijd uit. Op een hotelkamer wordt hij behandeld door een Belgische tegenstander, rechtsback dr. Armand Swartenbroeks.
Kees van Dijke was tussen 1922 en 1934 de linksback van Feyenoord. Later maakte hij zich sterk voor de oprichting van de trainersvakbond VVON en was hij ook redacteur van het vakblad De Oefenmeester. Van Dijke trainde vanaf 1936 in een periode van bijna dertig jaar niet minder dan negentien clubs: Overmaas, SVV, Feyenoord, Laakkwartier, VFC, Neptunus, SVV - in 1949 werd hij met deze club landskampioen - Xerxes, Leerdam Sport, SVW, Theole, ZAC, Holland Sport, Leonidas, Elinkwijk, Hermes/DVS, PSV, Blauw Wit en Unio.
Van Dijke was voorts een keer Nederlands biljartkampioen en aan het eerste bord Hoofdklasse-dammer bij de door hem opgerichte club De Spil - dat was tevens de naam van zijn eerste café in Rotterdam, waar hij zelden Kees van Dijke werd genoemd, maar vrijwel altijd Kees Dijke.