Kick Wilstra
1-11-1949 Veendorp
29-9-1959
clubs: |
|
VV Veendorp Veendorp, Malton Rovers (Eng), Victoria Amsterdam, FC Titan Milaan |
interlands: |
|
29 x 1952 t/m 1955 (1 x Ned Jeugdelftal en 1 x FIFA elftal |
Eeuwige roem voor de wondermidvoor Kick Wilstra, maar vooral voor Henk Sprenger (de geestelijk vader van de stripvoetbalheld. De schepper van Kick Wilstra een Zaankanter, geboren op 3 januari 1919 in Oostknollendam en overleden 29 december 2005. Het gezin Sprenger heeft in Wormerveer, Krommenie, Amsterdam en Badhoevedorp gewoond. Henk speelde waterpolo in de Zaanstreek bij De Ham en daarna in Amsterdam in het doel van DJK 1.
De grote passie van Henk Sprenger was tekenen en voor zijn akte LO volgt hij tekenlessen. Het striptekenen heeft hij zichzelf eigen gemaakt, evenals het schrijven van verhalen en het bedenken en uitwerken van de plots. Tijdens de 2e Wereldoorlog werkt Sprenger op de tekenfilm afdeling van Toonder Studio’s en publiceert tekeningen bij De Algemene Vrije Illegale Drukkerij (DAVID). Zijn eerste verhaal heet ‘Demoneneiland’ en wordt gepubliceerd in de Geillustreerde en verscheen in 1945 in boekvorm. In het realistische genre is Henk Sprenger een van de sleutelfiguren geweest voor de ontwikkeling van de Nederlandse strip. Henk Sprenger was naast zijn tekenwerk werkzaam bij vliegtuigfabriek Fokker.
In 1949 verscheen het 1e deel Kick Wilstra de wondermidvoor als verhaal in ‘Het nieuwe avonturenboek van Ketelbinkie en zijn vrienden’. Kick komt vanaf maart 1952 in de Ketelbinkiekrant (Rotterdam) en de Amsterdamse versie Robs Vrienden (genoemd naar Kapitein Rob. Daarna verhuist Kick Wilstra naar Het Parool vanaf 13 november 1952 t/m 21 mei 1955 vijf keer per week. De week strips en de latere dag strips zijn begin jaren 50 door Het Parool/De Nieuwe Pers uitgegeven als de avonturen van Kick Wilstra in 18 deeltjes(a 60ct per deeltje).
Door de successen van het Nederlands voetbal is Henk Sprenger begin jaren 70 vaak benaderd om een nieuwe Kick Wilstra te maken. Dat heeft hij nooit gedaan, wel heeft hij nog 32 strips gemaakt over Piet Keizer (linksbuiten Ajax en het Nederlands Elftal)voor Het Parool. In 1973 uitgegeven in het boekje ‘Leer het van Piet Keizer’ door Grundig.