Wim Tap

3-10-1903 Den Haag   24-9-1979

clubs:   ADO Den Haag
interlands:   33 x 1925 t/m 1931

Hij speelde voor ADO in Den Haag in de tijd dat er nog geen betaald voetbal was. Wim Tap was een meer dan gemiddeld talent, hij bracht het tot 33 interlands voor het Nederlands Elftal. Daarin scoorde hij 17 goals. Hij was de eerste international van ADO.

Er kon geen twijfel over bestaan: Wim Tap was een geboren voetballer. De productieve midvoor van ADO was tweebenig en hij beschikte over een sublieme techniek. Vaak was er echter ook kritiek op Tap. Hij was niet een van de snelsten. Bovendien werd hem een grote mate van balverliefdheid verweten. Deze uiteenlopende vormen van kritiek, werden vooral in het blad De Corinthian herhaaldelijk afgedrukt. Dit orgaan verdedigde de belangen van de oude eliteclubs en in die kringen had men bepaald niet zo veel op met de arbeidersclub ADO.


Wim Tap werd sinds zijn Oranje-debuut in het najaar van 1925, zeventien keer achter elkaar in het Nederlands elftal opgesteld. Uitgerekend voor de belangrijkste interland sinds jaren, Nederland-Uruguay op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam, werd de midvoor plotseling vervangen door een debutant, Bertus Freese van Heracles. Tap was witheet. Hij heeft aanvoerder Harry Denis er altijd van verdacht dat hij achter die vreemde vervanging zat. Deze twee Hagenaars lagen elkaar niet. Ook bij ADO was er wel kritiek op de aanvaller, die zes man kon passeren en op de doellijn dan ook de keeper nog even voorbij wilde gaan. Was Wim met dat soort acties in de weer, dan werd op de tonen van ‘Trink, trink, Bruderlein trink’ door het publiek gezongen: ‘Trap, Tap, trap dan toch Tap’.


Toen hij in 1931 zijn laatste interland speelde, was Wim Tap met zeventien goals topscorer van Oranje. In 1935 verbeterde Beb Bakhuys het record. Tap was kastelein, maar op de leeftijd van 31 jaar, besloot hij wat bij te gaan verdienen als trainer. Die beslissing noopte hem op grond van de amateurregels, als actief voetballer te stoppen. Ook als trainer had hij succes. In 1942 en 1943 leidde Tap ADO naar het landskampioenschap.  

  Bronnen | Disclaimer | Wat is Voetbal Legends? |