Joop Boutmy

28-4-1894 Penang Malakka   26-7-1972

clubs:   Quick Den Haag
interlands:   10 x 1912 t/m 1914

Joop Boutmy was soms spil en meestal rechtshalf en scoren deden halfspelers uit zijn tijd maar zelden. De enige keer dat Boutmy namens Oranje een doelpunt voor zijn rekening nam betrof dan ook een penalty. Het was een bijzondere strafschop. Op 15 november 1913 zag scheidsrechter Nunnerley uit Wales bij Engeland-Nederland in een duwfout van Tommy Burn op Willy Westra van Holthe een strafschop. In The Sporting Life uitte de Engelse team-manager Wagstoffe Simmons zijn bezwaren tegen die penalty. Met hem waren andere FA-officials van mening dat Westra van Holthe eigenlijk ten onrechte in het veld stond. In de eerste minuut van de wedstrijd was linksbinnen Jan Vos al geblesseerd uitgevallen. Na 44 minuten met tien man te hebben gespeeld, werd de Nederlanders in de rust door de Engelse aanvoerder Vivian Woodward aangeboden in de tweede helft een invaller te laten mee doen. Heel Oranje applaudisseerde in de kleedkamer te Hull voor die sportieve geste, maar de FA-top bleek het er achteraf mee oneens te zijn geweest.

Joop Boutmy was een stevige jongen, die voor de Eerste Wereldoorlog bekend stond als een nogal krachtdadige, soms iets te fanatieke voetballer. Op de Olympische Spelen van 1912 verving hij Bok de Korver als spil. In het Olympische toernooi speelde hij als midhalf (spil) in de wedstrijd tegen Oostenrijk (kwartfinale; 3-1) en Denemarken (halve finale; 1-4) en als linkshalf in de wedstrijd tegen Finland (troost finale; 9-0).

Kort na zijn laatste interland in 1914 vertrok hij naar Nederlands-Indië, maar als veertiger kwam hij nog eens terug in Quick 1. Na zijn actieve voetbalcarrière, waar hij in tien interlands één keer wist te scoren, verhuisde hij naar Verona in de Verenigde Staten. Daar overleed hij op 26 juli 1972 op 78-jarige leeftijd.