Peet Geel

24-11-1929 Schiedam   --

clubs:   SFC SCHiedam, SVV Schiedam, FC Amsterdam Amsterdam, Sparta Rotterdam, AGOVV Apeldoorn
interlands:   1 x 1955

Peet (Peter) Geel wilde het liefst linksbinnen spelen, maar zijn trainers zetten hem altijd linksbuiten. Dat was zo bij AGOVV, bij Sparta, bij SVV en dat was zo bij SFC, de vierdeklasser uit Schiedam waar Geel begon. Hij verkaste van die kleine club naar SVV toen de groen-witten uit Schiedam net kampioen van Nederland waren geworden, in 1949 en Piet Geel was toen 21.

In de jaren 1952-54 speelde hij zo voortreffelijk dat hij werd geselecteerd voor Nederland B, uiteindelijk gevolgd door zijn debuut in de A-ploeg. Hij speelde zeker niet slecht, maar hij werd zelfs al niet meer uitgenodigd voor de volgende centrale training. ‘Ik was licht geblesseerd geraakt tijdens de training. De elftalcommissie nam echter aan dat ik geblesseerd mee naar Ierland was gegaan. Ze hebben daar in Dublin vervolgens een masseur proberen te vinden, want een masseur ging er nooit mee met het Nederlands elftal. Dat heeft kennelijk moeite gekost, misschien nog een reden voor irritatie bij het bestuur. Ik heb het idee nooit kwijt kunnen raken dat het bestuur me ervan verdacht dat ik al geblesseerd was voor de reis. Heel jammer, want ik was echt in vorm in die tijd.’

In de voetballerij bleef Peet een goede reputatie houden. Misschien dat hij aan de korte hausse in zijn populariteit nog wel een transfer te danken had: vanaf de zomer van 1955 speelde hij bij de Profclub Amsterdam. Een jaar later was Geel, afschrijver op een scheepswerf, overigens alweer terug in Rotterdam, bij Sparta. In 1960 stapte hij over naar AGOVV.

  Bronnen | Disclaimer | Wat is Voetbal Legends? |