Vandaag deel 20 (door Geurt Rozendaal)
We feesten nog even door !
Maar de KNVB had het wel even gehad met al dat feesten. Geen extra aandacht, in de vorm van een speciale wedstrijd, voor de volgende jubilea in 1969 (80 jaar) en 1979 (90 jaar). Voor het grotere werk moeten we wachten tot 1989 waar de bond weer flink wil uitpakken voor de historische mijlpaal van 100 jaar. Daarover later.
In 1978 bestaat de Israëlische voetbalbond 50 jaar. De KNVB heeft goede banden met deze bond en wordt uitgenodigd dit feit samen te vieren met een voetbalwedstrijd. De plaats van handeling: Tel Aviv op 22 februari 1978. Over de wedstrijd zelf kunnen we kort zijn. Nederland wint met 1-2, doelpunten van Rensenbrink (uit een strafschop) en Tscheu La Ling. Zoals zo vaak staat het randgebeuren meer in de schijnwerpers. Het is al de 3e wedstrijd van Ernst Happel als coach (en de 1e officiële oefenwedstrijd op weg naar het WK in Argentinië) maar nog steeds is de KNVB bezig met de afspraken met Club Brugge rond te krijgen. Happel is immers in dienst bij die club en wordt slechts tijdelijk ingehuurd. Ook vallen/zeggen steeds meer spelers af en natuurlijk (zou je haast zeggen) gaat het ook weer om de premies. En dan zijn er ook nog de diverse actiegroeperingen (Bram en Freek) die vinden dat we helemaal niet naar Argentinië moeten afreizen.
We gaan gelukkig toch want anders waren we de Finale misgelopen en de beroemde bal op de paal. 2 ½ jaar geleden was ik in het stadion van River Plate en iedere medewerker weet nog precies welke paal het was. Die Finale ging dan ook tegen het thuisland Argentinië. Één jaar later bestaat de FIFA 75 jaar. In het kader hiervan wordt er in het land waar de FIFA hun hoofdkantoor heeft een wedstrijd georganiseerd. Het wordt de revanchewedstrijd van de Finale van een jaar eerder. De wedstrijd wordt gespeeld in het stadion van de WK-Finale van 1954: het Wankdorf-stadion te Bern. Ook nu staat het na 90 minuten gelijk (0-0). Dit keer geen verlenging, maar omdat er een beker op het spel staat worden er direct strafschoppen genomen. Ja, dan weet het wel, de 20e wordt gemist door Jan Peters (die van Feyenoord) en ook deze beker winnen we niet. We zijn de hele wedstrijd beter en de uitblinker is debutant Simon Tahamata die bijna niet af te stoppen is door de Argentijnse verdediging. Helaas lukt het allemaal net niet op de beslissende momenten en komen er geen doelpunten voort uit die acties. Mede daardoor geen echte revanche en toch weer een beetje teleurstelling op het eind.
Dan moeten we wachten tot 1989. De KNVB bestaat 100 jaar. Een jaar eerder is Nederland Europees kampioen geworden in Duitsland. Dus je zou verwachten dat er met dat feest in gedachten niets fout kan gaan. Maar het valt allemaal een beetje tegen. Er komt inderdaad een boek “Koning voetbal” met allemaal krantenverslagen van historische momenten. Laten we zeggen voor het idee een 8, maar voor de uitvoering een 6 ½. Er zit ook een dubbele CD bij, maar het is het allemaal net niet. Ook bij het kiezen van de tegenstander voor de feestwedstrijd loopt het niet zoals de KNVB het gewild had. In eerste instantie was het de bedoeling om tegen Engeland te spelen. Maar vanwege de angst voor hooligans en rellen ziet de FA de wedstrijd niet zitten. Dan moet de datum ook nog verzet worden maar uiteindelijk komt er wel een tegenstander van naam, drievoudig wereldkampioen Brazilië, maar het publiek loopt er niet warm voor. Er komen slechts 28.000 mensen naar De Kuip, de wedstrijd is niet om aan te zien en wordt er ook nog verloren door een doelpunt van Careca. Helaas geen feest in stijl. Wel 2 programmaboekjes dit keer!
10 jaar later lukt het Johan Cruijff met zijn foundation wel om de mensen op de stoelen te krijgen. In het kader van de overgang naar een nieuw tijdperk wordt “De Wedstrijd van Eeuw” gespeeld in de Amsterdam ArenA. Tegenstanders zijn Het Oranje van de Eeuw tegen De Buitenlanders van Eeuw. Alles klopt dit keer. Vol stadion, de oudjes die heel even meedoen, Faas Wilkes die de aftrap verricht, Piet Keizer die voor het eerst en voor het laatst nog eens witte sportschoenen heeft aangetrokken, het postuum eerbetoon voor Abe Lenstra en natuurlijk de wedstrijd met alle vedetten van toen en weleer. De KNVB presenteert een aantal beelden van spelers en 1 trainer (Rinus Michels) die veel voor het Nederlandse voetbal hebben betekend. Die beelden zijn nu te bewonderen in de tuin van het Sportcentrum in Zeist. In de weken voor het gebeuren kiest Cruijff zijn elftal van de eeuw. Er is een leuk boekwerkje van de foundation, een nog dikker boek met Het Oranje van de Eeuw. Maar helaas geen programmaboekje.
Op 14 augustus 1954 was in Alkmaar de aftrap voor de allereerste profcompetitie in Nederland. De tegenstanders waren Profclub Alkmaar en Venlo.(Bijna) 50 jaar later wordt er op 7 augustus 2004, ter gelegenheid van de viering van 50 jaar betaald voetbal, een groot voetbalfeest in het Olympisch Stadion te Amsterdam gehouden. Van iedere club die, door de jaren heen, deel heeft uitgemaakt van het betaalde voetbal zijn er spelers uitgenodigd voor het spelen van een onderlinge wedstrijd (uiteraard met heel veel wissels). Een uniek idee en initiatief. Maar ook dit spektakel valt helaas in het water. Figuurlijk want het is heerlijk weer en in het gerenoveerde Olympisch is het daardoor goed toeven. Maar ondanks de aanwezigheid van een keur aan (ex) topvoetballers heeft het publiek het af laten weten. Bijna lege tribunes, maar de thuisblijvers hadden weer eens ongelijk. Het ene feest is het andere niet.
De opsomming is natuurlijk niet volledig. Als je goed gaat zoeken is er wel heel vaak wat te vieren geweest. Zoals in 1980 in Uruguay, Mundialito (Mini WK), vanwege de 50e verjaardag van de winst op de allereerste WK in 1930, 1997 in Zuid Afrika, wedstrijd om de Nelson Madela Inauguration Cup. Ook in Thailand 2007 en Uruguay 2011 was er van alles aan de hand op en rond het veld. Bij de laatste wedstrijd was er ook weer een cup beschikbaar gesteld die we na de noodzakelijke strafschoppen niet mee naar huis namen. Maar hierbij laten we het feesten ook even voor wat het is.
De volgende aflevering duiken we in de benefietwedstrijden die gespeeld zijn na 1945.