Vandaag deel 20 (door Geurt Rozendaal)
De Olympische Spelen van 1908
De Olympische spelen zijn net afgesloten en het voetbaltoernooi is wederom niet gewonnen door Brazilië. Dus die ambitie moet weer 4 jaar in de ijskast gezet worden en dan zou het in eigen landen hoofdstad Rio de Janeiro moeten gebeuren. Maar dat dat laatste geen garantie voor succes is weten we nog van het WK in 1950 die ook in Brazilië gespeeld werd en de allesbeslissende wedstrijd (er was voor één keer geen Finale) verloren ging tegen Uruguay. Over die schande wordt nog steeds niet graag gesproken in Brazilië. In Uruguay uiteraard wel, in het National voetbalmuseum, onder het Estadio Centenario in Montevideo, wordt daar uitgebreid op teruggekeken. En ook de Olympische gouden medailles van 1924 (Parijs) en 1928 (Amsterdam) komen ruim aan bod met oa een aantal foto’s van de wedstrijden tegen Nederland.
Maar hoe anders ging het ruim 100 jaar geleden. In 1896 werden de moderne Olympische Spelen voor het eerst gehouden. Ze werden geïntroduceerd door Baron Pierre de Coubertin en op historische gronden toegewezen aan Athene. Pas bij de spelen van 1908 in Londen staat voor het eerst een voetbaltoernooi voor landenploegen op het Olympisch programma. Voetbal stond in tegenstelling tot veel andere sporten pas in de kinderschoenen. Maar door toedoen van de Britse organisatie staat voetbal uiteraard op het programma. Het voetbal staat in Engeland op een veel hoger peil dan de rest van Europa (om over de rest van de wereld maar te zwijgen) dus succes verzekerd.
De Olympische Spelen van 1908 waren de langste die ooit gehouden zijn. De openingsceremonie
was op 26 april 1908 en ze werden pas afgesloten op 31 oktober. Ik vind 2 weken geweldig maar ik moet er niet aan denken om 6 maanden achter elkaar naar Mart Smeets te moeten kijken ’s-avonds. Mag ik dat zeggen, nee, dat mag ik eigenlijk niet zeggen. Het voetbaltoernooi zat een beetje aan het eind, de wedstrijden werden gespeeld van 19 t/m 24 oktober in het White City Stadium. Bij het begin van het toernooi waren er 8 landenploegen aangemeld. Waarvan 2 teams uit Frankrijk, die kwamen met een A en een B ploeg. Het was per land toegestaan 4 ploegen in te schrijven en aanvankelijk wilden de Fransen met 3 teams aantreden. Achteraf is het maar goed dat het bij 2 teams gebleven is want zowel Frankrijk B (9-0) en Frankrijk A (17-1) worden afgedroogd door Denemarken. Na een protest van de Oostenrijkse regering moeten Hongarije en Bohemen zich, vanwege politieke belangen, op het laatste moment terugtrekken. Daardoor gaat Nederland zonder spelen naar de halve finale en moet dan gelijk aantreden tegen Groot-Brittannië. Nederland speelt een puike wedstrijd en komt pas vlak voor rust 1-0 achter en waarschijnlijk alleen doordat Bok de Korver even geblesseerd op de grond zat. En om dan te scoren is zeker in Engeland “not done”. Uiteindelijk wordt het 4-0 en na afloop van het toernooi is een ieder het er over eens (ook de Britse pers) dat Nederland verreweg het beste tegenspel had geboden. Dat met name het werk van de Engelse trainer Edgar Chadwick hierbij veelvuldig wordt geroemd is natuurlijk geen verrassing bij de chauvinistische Engelsen. Diezelfde Chadwick is totaal niet te spreken over de voorbereiding op de wedstrijden. Op 22 oktober is de eerste wedstrijd maar pas op 20 oktober wordt er afgereisd. Veel tijd om te trainen is er niet (meer) en de spelers en officials vermaken zich met hele andere zaken.
Na het verlies tegen de Britten in de halve finale zou er in eerste instantie gespeeld moeten worden tegen Frankrijk A, maar voor de Fransen is de lol er af na de 2 smadelijke nederlagen, ze hebben er gewoon geen zin meer in en trekken zich terug. Vandaar dat Nederland een dag na de nederlaag tegen Groot-Brittannië alweer moet aantreden tegen Zweden voor een wedstrijd om plaats 3. Hoezo een paar dagen herstellen tussen de wedstrijden door, de Olympische Spelen zelf mogen 6 maanden duren het voetbaltoernooi moet in 5 dagen gespeeld zijn. Tja, dan kan zelfs een besloten training zonder pers er niet meer van af. Maar Nederland pakt door een 2-0 overwinning wel gewoon een bronzen medaille op hun eerste Olympische Spelen. En een medaille is een medaille.
Ook qua programmaboekjes is het behelpen. Er wordt wel een programmaboekje uitgegeven door de organisatie. Het is een klein boekje, fraaie cover maar helaas…… er staat geen letter in over het voetbaltoernooi!