Vandaag deel 20 (door Geurt Rozendaal)
De eerste interlandwedstrijden in Amsterdam
Het Stadion
In april 1914 krijgt Amsterdam de primeur van een interlandwedstrijd in een echt stadion.
Nederland-Duitsland op 5 april 1914. Het Nederlandsche Sportpark (in de volksmond Het Stadion) aan de Amstelveenscheweg is een juweeltje met 4 in het oog springende torentjes op elke hoek van het stadion. Het is een echt voetbalstadion in Engelse stijl met een capaciteit van 30.000 plaatsen. Vanaf dat moment worden alle interlands in Het Stadion te Amsterdam gespeeld, in totaal zullen er 25 wedstrijden gespeeld worden.
Olympisch Stadion
Doordat Amsterdam wordt gekozen als organiserende stad voor de Olympische Spelen van 1928 moet er een nieuw multifunctioneel stadion gebouwd worden. Ook het Olympisch Stadion komt te liggen aan de Amstelveenscheweg, dwars tegenover het Oude Stadion, met alleen het Stadionplein (en de Amstelveenscheweg) er tussenin. Tijdens de Olympische Spelen worden beide stadions gebruikt voor het voetbaltoernooi, Nederland speelt zijn enige wedstrijd van het hoofdtoernooi tegen Uruguay in het Olympisch Stadion. Het Stadion wordt bij de Olympische Spelen ook nog gebruikt voor het hockeytoernooi. Daarna heeft het zijn werk gedaan en het gaat het (al na 14 jaar) tegen de vlakte. Het Olympisch Stadion wordt het nationale voetbalstadion tot in 1937 De Kuip geopend wordt en de interlands tussen Amsterdam en Rotterdam verdeeld worden. Er worden 77 interlands in het Olympische Stadion gespeeld.
De Meer
Het Ajax-stadion wordt vaak gebruikt voor wedstrijden van het Bondselftal en de Zwaluwen maar pas op 22 augustus 1973 wordt er een echte interland gespeeld: Nederland-IJsland. Daarna is De Meer nog 4x het toneel van een interlandwedstrijd, de laatste op 25 maart 1992 tegen Joegoslavië. Dit is tevens de allerlaatste interland van Joegoslavië doordat het land door een burgeroorlog uit elkaar valt.
De ArenA
Ajax groeit uit zijn jasje en moet noodgedwongen op zoek naar een nieuw/modern stadion. Vanaf augustus 1996 is dat de Amsterdam ArenA. Een stadion met internationale uitstraling maar lang niet iedereen was/is daar gelukkig mee. Vanaf dat moment wordt in Amsterdam ook voor de interlands alleen nog maar gebruikt gemaakt van De ArenA (Nederland-Turkije is nr. 40)Voor 1914 werden de interlands vaak ergens in de provincie gespeeld. Den Haag, Haarlem, Dordrecht, Arnhem, Dordrecht, al deze steden waren getuigen van een heuse voetbalinterland. Daarnaast werd het veld van Sparta (Het Schuttersveld 2x en aan de Prinsenlaan 3x) een aantal keren gebruikt. Maar in Amsterdam is nog een 5e voetbalveld het strijdtoneel geweest van 2 interlandwedstrijden.
Oud Roosenburgh
Oud Roosenburgh van de voetbalclub RAP, beide keren is Engeland de bezoekende club.
RAP was toonaangevend in eerste jaren van het georganiseerde voetbal, een aantal keren landskampioen en de eerste winnaar van de Nederlandse Beker (de Holdertbeker). Zowel RAP (bestaat na fusie allen nog als cricketclub onder de naam VRA) als Oud Roosenburgh bestaan niet meer. Het veld van RAP was fraai gelegen in de Watergraafsmeer, omringt door bomen zoals op oude foto’s te zien is. Heel erg knus, en voor deze speciale gelegenheden voorzien van houten noodtribunes. Maar feitelijk was het totaal niet berekend op het massaal toegestroomde publiek. Als bij de tweede wedstrijd een deel van een tribune het begeeft ontsnappen de toeschouwers aan een ramp en zijn er “slechts” een paar gewonden te betreuren.
Wie nu nog op zoek wil naar Oud Roosenbugh moet naar de Nieuwe Ooster (begraafplaats).
Het bezoekerscafé bij de ingang aan de Kruislaan heet Oud Roosenburgh maar het veld
lag een stuk verder naar het zuiden richting Betondorp. Mijn vader heeft er begraven gelegen.
Ook de vader van Johan Cruijff, waarmee Johan nog jarenlang denkbeeldige gesprekken zou voeren als hij langsfietste of liep. En het graf van Bobby Haarms is er te vinden, dat nu gelukkig goed wordt onderhouden door een paar vrienden van mij.
Amsterdam had ook de primeur van programmaboekjes in 1909 (voor zover ik weet, want eerdere ben ik nog niet tegengekomen). Het waren hele kleine boekjes in A6 formaat. Een beetje op de Engelse manier: een dubbelgeklapt kaartje met de opstelling van beide teams. Zie de scans.
Nederland-Engeland (amateurs) 12 april 1909, toeschouwers 15.000
Nederland-Engeland (amateurs) 17 april 1911, toeschouwers 11.000 (officieel)
Terrein: Oud Roosenburgh, RAP, Amsterdam.