Alleen Panini-verzamelaars hebben het nog wel eens over voetballer Michel van de Korput. En dan, in dezelfde adem, natuurlijk ook over voetballer Sjaak Troost. Even voorstellen: Michel van de Korput speelde 134 keer in Feyenoord-1 en 23 keer in Oranje. Hij schitterde in de aanloop naar en ook óp het EK-1980. Hij verdiende een transfer naar Italië, speelde daar maar keerde terug vanwege ernstige heimwee van zijn vrouw. In Italië was hij een idool: zijn uiterlijk leverde hem de vergelijking op met de Egyptische filmster Omar Sharif: Doctor Zhivago, Lawrence of Arabië. Sjaak Troost was een ras-Feyenoorder, ook van karakter, niet lullen maar poetsen geen woorden maar daden. Sjaak speelde 329 keer in Feyenoord-1 en 4 keer in Oranje. Hij zat in de selectie voor het succesvolle EK-88.
Waarom Sjaak Troost in éen adem met Michel van de Korput? Omdat ze op elkaar lijken, sprekend, ook Sjaak had veel weg van Sharif. Als je hem nu ziet geloof je het niet, maar we hebben het over veertig jaar geleden. Ruim dertig jaar geleden bracht Panini het voetbalplaatjesalbum Euro-88 uit. In dit album de complete selectie van het Nederlands elftal: Van Breukelen, Van Basten, Gullit, Koeman, Rijkaard noem maar op. Ook Feyenoorder Sjaak Troost, werkers moesten er ook zijn. Maar de samenstellers van het album maakten een vergissing: niet de foto van Sjaak Troost werd voor het ‘voetbalplaatje Sjaak Troost’ gebruikt, maar de foto van Michel van de Korput. We zien dus een foto van Van de Korput, met onderschrift ‘Sjaak Troost. Nederland. Feyenoord. Geboren in Rotterdam op 28/8/1959’. De vergissing was begrijpelijk, zelfs in het door insiders samengestelde standaardwerk ‘De Internationals’ van Voetbal International werd bij het hoofdstukje Sjaak een actiefoto van Michel geplaatst.
Hoe dan ook: dank! Geweldig voor verzamelaars, tot op de dag van vandaag. Vergelijk het met een misdruk van een postzegel of met de kleurfout van een bankbiljet. Soms denk ik: het is expres gedaan, gespreksstof, publiciteit.
Ik verzamel Panini en heb afgeleerd om te zeggen: ik heb alles. Want nee, nee, inderdaad, ik heb niet ‘WK Mexico 1970’. Dat album, mits compleet, wisselt regelmatig voor zo’n 3200 euro van eigenaar. Zelfs een leeg Mexico-album komt soms op de veiling. Zelfs losse Mexico-plaatjes zijn handel, per stuk dertig, veertig euro. De eerste keer dat ik, nietwetend, zei: ‘Ja, ik denk dat ik alles heb, ook alle EK’s en WK’s’, was meteen de laatste keer. Govert, een verzamelaar uit Ede, antwoordde glimlachend: ‘Dus ook EK-88?’ Ik: ‘Ja’. Hij: ‘Met Van de Korput of met Troost?’. Aha! Thuisgekomen bleek na een nerveuze check: op de plek van Sjaak zag ik Omar.
Het Paniniplaatje ‘Euro-88, Sjaak Troost, nummer 220’ werd en bleef gespreksstof. Want de fotofout werd te laat ontdekt. Er werd door Panini later nog wel een correcte versie uitgebracht maar op dat moment waren de meeste albums al compleet en bleek het bovendien erg lastig deze nieuwe versie te bestellen. In de week van 16 maart 2020 werd op een Panini-veiling van Catawiki de juiste plaatjesversie aangeboden: Sjaak Troost met de foto van Sjaak Troost. Met uitgebreide toelichting dat het allemaal echt was en dus erg zeldzaam. Verkoper: ‘Het gaat om de originele sticker met de originele achterkant’. Voor het gemak ook maar in het Engels: ‘Rare. Correct version Sjaak Troost’. De hele week volgde ik de (31) biedingen. Het begon met 15 euro maar bieder 0092 en bieder 8968 joegen elkaar op. Ik had besloten tot 100 euro te gaan, het complete album kocht ik indertijd voor 70 euro, maar ik bleek te krenterig. Voor 141 euro(exclusief) verkreeg iemand de ‘correct version Sjaak Troost’. Wat voor voetballer Sjaak ook was, in the world of Panini blijkt hij vandaag de dag meer waard dan de hele selectie van Euro-88 bij elkaar.
Rob van Vuure