Ik ken iemand die álle Panini-plaatjes bezit. Álle dus, ook alle aanverwanten. Alle 349 albums liggen in de kast, keurige gerubriceerde stapels, WK’s bij WK’s, EK’s bij EK’s, heren bij heren, vrouwen bij vrouwen, clubalbums bij clubalbums. Als je zover bent kun je twee dingen doen. In de zon op een bankje gaan zitten om een sigaartje te roken, en steeds maar denken: gôh, ik heb alle Panini’s. De gedáchte dat je compleet bent is al prettig. Maar wat je ook kunt doen, en ik ken Henk die dat deed: je collectie ‘gebruiken’, iets opsteken van je jarenlange investeringen. Er leuk wijzer van worden. Henk ging en gaat door al zijn albums om ‘familieverbanden’ te documenteren. It’s all in the family. Dus hoor ik bij bezoek te pas en te onpas: ‘weet je dat die en die een schoonzoon is van die en die’. Nee Henk, dat wist ik niet. En dan laat Henk twee voetbalplaatsjes zien.
Natuurlijk: Jan en Youri Mulder, Johan Cruijff en Jordi, Kraay sr en jr, de Boertjes, de Witschges, De Metgodjes, Danny Blind en Daley. Henk Groot, Cees Groot. En ja, Pierre van Hooijdonk en zijn Sidney. En nu we het over de Van Hooijdonken hebben: trainer Maurice Steijn en zoon Sem (FC Twente). Mark van Bommel en zoon Ruben (AZ). De familie Kluivert. De familie Gullit. Al die Gijpen. Al die Volendamse Smitten. Wie niet in Volendam? Voorop: Gerrie en Arnold Mühren. De (verre)familie Kist! Berghuis en zoon. De drié generaties Koeman, kleinzoon Ronald jr. keept bij Telstar. Opa Martin Koeman die een keer zei: ‘Zet achter mijn naam maar 110 interlands’. Zoon Edwin 31 keer in Oranje, zoon Ronald 78 keer, vader Martin-zelf éen keer(Nederland-Oostenrijk, 1964, 1-1).
Henk: ‘Weet je dat Ricky van Wolfswinkel een schoonzoon is van Johan Neeskens?’ Nee Henk, dat wist ik niet. Mooie plaatjes. Verder uit dat segment: Calvin Stengs schoonzoon Ronald de Boer, Donny van de Beek schoonzoon Dennis Bergkamp. Henk: ‘Wist je dat Jan Halle, de broer van Leo Halle (‘De Leeuw van Deventer’) ook international was? Wist je dat Loek Biesbrouck samen met zijn zoon tegelijk in RCH-1 speelde, toen landelijke top? Wist je …Nee, nee, nee. Maar je spaart ‘echt oude’ voetbalplaatsjes of je spaart ze niet. Mannes Franken! Speelde tussen 1910 en 1914 22 interlands. Broer Jacques was ook international, de broers Harry Franken en Peddy Franken ook top. Leuk om te ontdekken: Mannes stond model voor Mannes Pinke, een van de hoofdrolspelers in de AFC’ers. Het verhaal over de identieke tweeling Anton en Arnold Hörburger! Ongelooflijk, google even Nederland-België 1910 en je bent helemaal bij. Abe en Jan Lenstra. Joop van Basten, de vader van Marco van Basten was een steunpilaar bij DOS. En nee Henk, ik wist niet dat de broer van Jan van Beveren ook profvoetballer was(Wil van Beveren, Sparta). Inderdaad, ze lijken op elkaar. En nee Henk, ik wist niet dat René en Willy van de Kerkhof een oudere profvoetballende broer hadden(Gerard van de Kerkhof, Sparta. Kerkhofachtig-snel)
En zo gaat het maar door. Je verzamelt oude voetbalplaatjes, maar je verzamelt ook ‘weetjes’. Sinds kort denk ik door vriend Henk bijna elke week aan Hans Tetzner en zijn broer Max Tetzner, landelijke toppers rond 1920. Hans (8 interlands) werd later clubarts van Ajax en een vriend van Johan Cruijff. Maar ik denk vooral aan international Hans omdat hij rond 1917 iets bedacht waar we nu elk weekend over discussiëren. Met zijn vriend, international en clubgenoot Harry Dénis, bedacht en ontwikkelde Hans de ‘buitenspelval’. Ja, iemand moet de eerste zijn. Uitgeprobeerd bij hun club Be Quick(‘En nú precies op tijd dat stapje doen’), was het een innovatief succes en maandenlang een verwarrend wapen bij interlands, ook bij scheidsrechters.
Dank Hans en Harry, als ik dat gedoe met de VAR zie!
Rob van Vuure